Hesa - dag 2.

28.04.2010 kl. 22:48
Här kommer bilder från resan till Helsingfors med klassen - dag 2! Den här torsdagen besökte vi Finlands nationalmuseum, och vi fick även gå lite "bakom kulisserna". Efteråt besökte vi Finlands riksdag och hade frågestund med riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos!

Klicka på alla bilder för att se dem i större format.Vi inledde dagen med att besöka Finlands nationalmuseum, där vi fick en guidad rundtur bakom kulisserna. Här är vi i ett rum där man reparerar och konserverar gamla föremål som tillhör muséet.Här är en gammal stol från 1600-talet (tror jag det var), röntgenbilden i förgrunden visar hur stolsdynan ser ut inuti.Här konserveras och restaureras gamla tavlor.Sedan blev det matdags och vi åt en god lunch på Nationalmuseets café.Jag sprang runt i en randig tröja från second hand, jeansleggings från Gina Tricot och skor från Ellos. Accesoarerna glömde jag på hotellrummet.
Vi fortsatte med guidad rundtur på själva Nationalmuséet och det var ärligt talat rätt så tråkigt. Vi såg på en massa viktiga saker ur Finlands historia.Till vänster är det rekonstruerade medeltida kläder och till höger Finlands kanske mest kända tavla - Eetu Istos målning Anfall från 1899.Den här var rätt cool. Den enda stolen som finns kvar av kejsarens sex stolar som användes vid Finlands första lantdag 1809, den är förgylld och väldigt värdefull.Efteråt roade Angelina och jag oss med photosession på museets vessa som hade skitcoolt ljus.Det började regna (vilket det gjorde nästan hela torsdagen, inte roligt att springa i stan då) så vi skyndade till ett café medan vi väntade på att få besöka riksdagen (!!).Jag efter regnet...När vi kom till riksdagen fick vi lov att gå igenom metalldetektorer och lämna in våra mobiler och vapen (hehe). Sedan var det spännande tider, vi väntade på att riksdagens plenum skulle börja kl 16.00.Jag satt och tänkte på hur coolt det var att se hela Finlands styre samlat på ett ställe. Tänkt att vårt land styrs härifrån! Spana in regeringen till höger.Kolla, statsminister Matti Vanhanen!! Så fort han steg in genom dörren till plenumsalen började hela publiken mumla. Lite coolt att se honom i verkligheten. Det var annars väldigt intressant att höra på plenumet, fast det var rätt svårt att följa med eftersom allt gick på finska och de använde såklart en massa facktermer och svåra ord.Sedan var det dags för det jag tycker var det mest intressanta på hela resan. Vi träffade riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos (min pappas kusin!) som tog emot oss i Svenska riksdagsgruppens rum. Hon berättade om sitt jobb och vi fick sedan ställa frågor till henne. Jag tycker hon är är så inspirerande, hon är otroligt driven och jordnära.Efter riksdagsbesöket blev det dags för lite shopping i regnet. Niisi testade moderiktiga brillor och Alexandra fick rosa och lila ögonskugga med glittereyeliner i alla färger av en rysk make-up artist. Hon ville sälja en massa mineralsmink åt oss. Det slutade med att vi inte köpte någonting och skyndade skamsna därifrån.Väl hemma på hotellet åt vi hämtmat och sedan sprang vi runt i korridorerna och alla rum. Vid hissarna fanns coola takspeglar där Lina sedan tog skitnsygga foton. Vi hann även ha dansbattle i hotellrummets fönster med en grupp med dansare som stod och dansade i fönstret på andra sidan hotellet, haha. Vi ägde ut dem med vår primitiva dans såklart!Hello there.
Kommentarer (2)
http://www.adressit.com/volt
rädda VOLT28.04.10 kl. 22:54
jag gillar kontrasten mellan bilden med ulla-maj som övergår till bilden med hysteriska ölbrillor:)
selma.ratata.fi11.05.10 kl. 15:40

Rebecka, 18 år, tredje årets studerande i Vörå Samgymnasium. Jag fotograferar gärna men inte alltför ofta, har fiollektion på onsdagar, läser mer sällan än jag vill, har selektiv hörsel och gör bort mig allt som oftast. Jag har vänner som är värda sin vikt i guld och tre katter. Drömmer i hemlighet om att bli konstnär eller mäklare men funderar på att söka in till marknadsföring eller logopedi.